acupunctuur

acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van Traditionele Chinese Geneeswijze

(TCG), een geneeswijze die sinds duizenden jaren beoefend wordt.

De TCG is gebaseerd op energie, ‘Qi’, en bekijkt het lichaam en de geest als één geheel. Dit betekent dat klachten niet apart worden behandeld, maar gezien worden als één patroon. De Qi zorgt bij de mens voor alle processen die ieder mens uniek maken, zoals spijsvertering, slaap, ademhaling, voelen, denken en het uiten van emoties.

 

Als deze energiestroom verstoord is, leidt dit tot lichamelijke en emotionele klachten. Een acupunctuurbehandeling bestaat uit het plaatsen van enkele zeer dunne naalden, die deze energiestroom beïnvloeden. De behandeling die u krijgt is gericht op het herstellen

van de balans, zodat het lichaam de mogelijkheid krijgt om te genezen

of de klacht dragelijker wordt.

 

In een rustige, ruime praktijkruimte ontvangt u naast een behandeling ook waardevol inzicht. U leert hoe u kleine signalen van uw lichaam sneller opmerkt en beter begrijpt. Door de praktische adviezen die u

krijgt, zult u beter met uw klacht kunt kunnen omgaan, in staat zijn

deze te verminderen of zo mogelijk voorkomen. 

Het aanvullen van de acupunctuurbehandeling met massage of een bloesemremedie zijn mogelijkheden die de behandeling ondersteunen. Meer informatie daarover vindt u bij  'consulten'. 

Bij een groot aantal aandoeningen blijkt acupunctuur zeer succesvol.

Veel voorkomende aandoeningen die in aanmerking komen voor een behandeling, zijn:

 • Aandoeningen van de luchtwegen: astma, hooikoorts, ontstoken

       (bij)holtes, chronische verkoudheid

 • Auto- immuunziektes: voedselallergieën, prikkelbare darm syndroom, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, coeliakie, diabetes, reumatoïde artritis, artrose, fybromyalgie, jicht

 • Emotionele klachten: stemmingswisselingen, angsten, dwangmatig gedrag, ADHD, neerslachtigheid, nervositeit, piekeren,

       gespannenheid, overprikkeld zijn, concentratieproblemen

 • Gynaecologische klachten: onregelmatige cyclus, uitblijven menstruatie, pijnlijke menstruatie, onvruchtbaarheid (bij man en vrouw) menopausale klachten. Ook ter ondersteuning van trajecten zoals IVF, IUI en ICSI.

 • Hartkloppingen, hoge bloeddruk

 • Hersenletsel: zoals uitvalsverschijnselen, hoofdpijn, coordinatie problemen na een hersenbloeding of hersenschudding

 • Hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine

 • Huidproblemen: acne, eczeem, netelroos

 • Pees- en gewrichtsklachten: stijve gewrichten, hypermobiliteit, zwakke gewrichten of beenderen, frozen shoulder, tennisarm,

       carpale tunnel syndroom

 • Pijnklachten: diverse (chronische) pijnklachten zoals zenuwpijn, gewrichtspijn, pijn als gevolg van letsel, onduidelijke, moeilijk behandelbare pijn, ..

 • Slaapproblemen: lichte of onrustige slaap, slecht in- of doorslapen, nachtmerries, bedplassen

 • Verslavingen zoals roken, suikerbehoefte

 • Diverse klachten zoals blijven kwakkelen na ziekte, niet lekker in

       vel zitten, aandoeningen met onduidelijke oorzaak,..

Het eerste consult

Het eerste consult duurt ongeveer 75 minuten. De praktijk heeft één ruime behandelruimte, waar we allereerst aan tafel plaatsnemen. Hier zal ik enkele persoonlijke gegevens noteren zoals naam, adres en geboortedatum. Daarna is er uitgebreid tijd om te bespreken wat uw vraag of klacht is, of hetgeen u aandacht wilt geven. 

Om een goede diagnose te kunnen stellen zal ik u vragen stellen over bijvoorbeeld pijn, slaap, vermoeidheid, warmte of koudegevoel, ziektegeschiedenis,  medicijngebruik en bij vrouwen de menstruatiecyclus. Ook zal ik uw pols voelen en uw tong bekijken. 

Hierna gaat u op de behandeltafel liggen voor een eerste behandeling. Ik plaats enkele naaldjes. Vaak is dit op de armen, onderbenen en hoofd. Losse, gemakkelijke kleding is daarom aan te raden. Acupunctuurnaalden zijn zeer dun, steriel en voor éénmalig gebruik.

 

U kunt een minuut of 20 rustig liggen en luisteren naar de geluiden van de natuur om u heen of een zacht muziekje. Ik zal af en toe kort de naaldjes bewegen om een extra stimulans te geven, wat een beetje prikkelend gevoel kan geven. Daarna verwijder ik de naaldjes en mag u rustig opstaan. 

We stellen in overleg een behandelplan samen zodat u weet wat u kunt verwachten van mijn behandelingen. Indien nodig zal ik niet aarzelen om u door te verwijzen naar uw huisarts of een andere therapeut. Ook bespreken we wat u zelf kunt doen om uw behandeling te ondersteunen. Daarmee zijn we aan het einde gekomen van het eerste consult. 

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten zijn over het algemeen korter en duren tussen de 45 en 60 minuten. Als u een massage wilt combineren met een acupunctuurbehandeling, kunt u dit van te voren aangeven zodat ik meer tijd kan reserveren. (zie ook: tarieven) We bespreken eerst uw reaktie op de vorige behandeling: wat is er positief veranderd, wat heeft aandacht nodig?

Ook bij de vervolgconsulten zal ik uw pols voelen en tong bekijken.
Na het plaatsen van de acupunctuurnaalden ligt u ongeveer 30 minuten op de behandeltafel.  Hierna worden de naalden weer verwijderd en kunt u rustig opstaan. 

Goed om te weten

De meeste klachten vragen ongeveer 5 tot 10 behandelingen. In de meeste gevallen is na 3 tot 4 behandelingen duidelijk of de behandeling voor u het gewenste effect zal geven en het zinvol is om te behandeling voort te zetten. Houdt u er rekening mee dat met name de behandeling van chronische klachten tijd nodig heeft. Dat de eerste acupunctuur behandeling effect heeft, kunt u merken doordat u bijvoorbeeld meer ontspannen bent, beter slaapt, minder (of minder erge) pijn heeft of u emotioneel stabieler voelt. 

Een behandelplan wordt in overleg samengesteld. Het kan zijn dat het advies is om de eerste periode één maal per week te behandelen en daarna af te bouwen. Soms vragen chronische klachten om een maandelijke 'onderhoudsbehandeling'. Bij acute, sterke pijnklachten is wellicht tweemaal per week behandelen nodig, aan het begin van het traject. Bij vruchtbaarheidsproblemen volgt de behandeling de cyclus of worden bij voorkeur rondom IVF/IUI behandelingen gepland. Als u wilt kunnen een aantal afpraken vooruit voor u gereserveerd worden, als u bijvoorbeeld i.v.m. uw werk aan bepaalde tijden bent gebonden.

terug naar hoofdmenu

Lid van LVNT (Landelijke Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten) onder licentienummer: 16.081

Lid van RBCZ (Register Beroepsoefenaren Complementaire Zorg) onder nummer: 174518T

AGB code praktijk: 90060719, AGB code therapeut: 90101157

Praktijk Mala staat geregistreerd in het Handelsregister van de KvK onder nummer: 60534404